TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı örnek proje ve örnek sunum panoları sitemize eklenmiştir. Örnek panolara bakarak, nasıl pano hazırlayacağınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Burada yer alan projeler 2018 TÜBİTAK 4006 Bilim fuarlarında yer almıştır. 

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları kapsamında projelerini hazırlayan öğretmen ve öğrenciler, Bilim Fuarı öncesinde sunum panolarını hazırlamak durumundadırlar. Sizler için hazırlanan TÜBİTAK örnek sunum panosu sizlere fikir verecektir.

Sunum panosu hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar TÜBİTAK 4006 Sunum Panosu Nasıl Hazırlanır isimli yazıda anlatılmıştı. TÜBİTAK sunum panosu hazırlarken fazla yazıya boğmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Mümkünse konuyla ilgili hem yapılış evresi fotoğrafları hem de genel resimler kullanmak panonuzun dikkat çekici olmasını sağlayacaktır.  Hazırladığımız örnek pano yazılarını word dökümanı olarak indirmek için sayfanın sonunda yer alan bağlantıyı tıklamanız yeterlidir.

Aşağıda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları için hazırlanan örnek sunum panoları yer almaktadır. Ayrıca Örnek sunum panosu yazısı için görsellerin hemen altında bulunan linkten yararlanabilirsiniz.

Okulda Ben Bir Yayayım Sunum Panosu

 

Kayan Elementler Sunum Panosu

 

TÜBİTAK 4006 Örnek Sunum Panosu Yazılarını indirmek için tıklayınız.

 

 

Projemizin Adı: OKULDA BEN BİR YAYAYIM

Projenin Özeti: Temel trafik işaretlerini ve kurallarını öğretmek amacıyla okulda öğrencilerin dikkatini çekebileceğimiz bir ortamın hazırlanmasını sağlandı.   Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin işbirliğiyle temel trafik işaretlerinin masal ve çizgi film karakteriyle birlikte  okul koridorlarına çizimi yapıldı. Koridorlara yaya geçidi, yol çizgileri, kavşak ve trafik ışıkları yapılarak öğrencilerin trafik kurallarını yaşayarak öğrenmeleri amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda önce okul koridorlarına çizilecek olan trafik işaretleri ve resimler belirlendi. Bu resimler okulumuzun iç duvarlarına çizildi, koridorlara yaya geçitleri ve yol çizgileri eklenip, kavşak alanı belirlendi ve trafik ışıkları yerleştirildi. Ortaokul, İlkokul ve hatta anasınıfı öğrencilerinin dikkatini çekerek, trafik kurallarına okulda uymaları ve bunu kalıcı bir alışkanlık haline getirmeleri hedeflendi. En temel hedeflerimizden biri de arasında arkadaşlarımızın kırmızı ışıkta durmalarını ve bunu alışkanlık haline getirmelerini sağlamaktır.

Soru:  Trafik kurallarını öğrencilere eğlenceli bir şekilde öğretmek  ve uygulatmak mümkün müdür?

Hipotez: Trafik kurallarını öğrencilere eğlenceli bir şekilde öğretmek ve uygulatmak mümkündür.

Konu Araştırması: Trafik kurallarını bilen ama uygulamayan bir toplumuz. Bunun nedenlerinden biri de alışkanlıklarımızdır. Kırmızı ışıkta durma alışkanlığı edinmeyen bir yaya,  ileride direksiyon başına  geçince de kırmızı ışık ihlali yapmaktadır. Trafikte kurallara uyan bir toplumun yetişmesi için trafik eğitimine temelden başlamak gereklidir.

Kullanılan Materyaller:  Plastik boya, yağlı boya, tahta kalemi, fırça, tiner, arduino uno, pleksi, kablo, spot lamba
ve Foto koyulacak bu alana

Uygulanan Prosedür:
Öncelikle duvarlara çizilecek olan trafik levhaları ile çizgi ve masal kahramanları belirlendi.  Adobe Photoshop programı ile gerekli düzenlemeler gerçekleştirilip, resimler son haline getirildi. Projeksiyon cihazı yardımıyla yansıtılarak, resimlerin çizimini yapıldı ve son aşamada plastik boya kullanarak kalabalık bir öğretmen ve  öğrenci ekibiyle boyama işlemi tamamlandı. Son aşamada ise, bütünlüğü sağlamak  ve daha düzenli bir ortam olması amacıyla koridorlarda ölçümler yapılarak yaya geçidi, kavşak ve yol çizgileri çizildi ve yağlı boya kullanarak boyama işlemi gerçekleştirildi. Kavşakta uygun bir alan belirlenip Arduino uno kullanılarak trafik lambası yapıldı.

 

Sonuçlar: Koridorlara trafik işaretleri ile masal ve çizgi film karakterlerini çizmek için projeksiyon cihazıyla yansıttığımız anda bile öğrenciler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandı. Bir projenin başarılı olması için, o projenin dikkat çekici bir proje olması gerekmektedir. Okul koridorlarına çizilen yol çizgileri ile derse giriş çıkışların daha düzenli bir şekilde yapıldığı, koridorda yer alan kavşak ve trafik ışıkları ile öğrencilerin daha dikkatli olduğu, öğrencilerin duvardaki trafik işaretlerinin anlamını öğrendikleri ve kırmızı ışıkta bekleme alışkanlığı kazanmaya başladıkları gözlemlenmiştir.  Öğretmen, öğrenci ve velilerin trafik kuralları konusuna dikkati çekilmiştir. Trafik kurallarını öğrencilere eğlenceli bir şekilde öğretmenin ve uygulatmanın mümkün olduğu ortaya çıkmıştır.

Öneri ve Beklentiler: Okul koridorları boş olan okullar imkanlar dahilinde, koridorları tematik olarak boyama yoluyla veya afişlerle süslemelidirler. Özellikle trafik konusunda kırmızı ışıkta durma alışkanlığı kazandırmak adına, okullarda trafik lambaları ilkokul ve ortaokul seviyesinde uygulanmalıdır. Yapılacak bu işlemler merkezi bir birimden materyal gönderilerek değil, öğretmen-öğrenci- veli işbirliğiyle, özellikle öğrencilerin aktif olarak çalışması sağlanarak, projeyi sahiplenmeleri sağlanmalıdır.

 

 NOT: Örnek Sunum panosu ve sunum metnidir. 26 Nisan itibarıyla örnekler çeşitlendirilerek eklenecektir.

 

 

TÜBİTAK 4006 projeleri; TÜBİTAK tarafından desteklenen, ortaokul ve lise öğrencilerinin eğitim-öğretim programı çerçevesinde, ilgi duyduğu disiplinler ya da  alanlar doğrultusunda belirledikleri konular üzerinde bilimsel işlem basamaklarını kullanarak yaptıkları çalışmaları kapsar.

TÜBİTAK 4006 Bilim fuarları yaklaştıkça herkesi bir telaş sarmaya başladı. Bilim fuarı standları, panoları, afişleri, davetiyeleri, sunumları.

TÜBİTAK Bilim Fuarları kapsamında aklınıza takılan soruların cevapları TÜBİTAK tarafından cevaplandı, bu soruların dışında TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarlarıyla ilgili kafanıza takılan soruları iletişim adresimizden sorabilirsiniz.

4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı kapmasında projeleri kabul edilen okullar, bilim fuarı için kullanacakları malzeme alımlarına başladı.

CTRL Bizde

Kendi halinde bir kaç kişiyiz,. Karşılaştığımız sorunları çözmek için bazen "çok zaman" harcadığımızı fark edip

devamı

Yeni Eklenenler